search

Cum se face trecerea de la microintreprindere la impozit pe profit in cursul anului

Dezbatem cazul unui restaurant platitor pe impozit micro care depaseste cifra de afaceri de 1 milion de euro la data de 30.09.2019.

Aflam in continuare de la expertul nostru pana cand se transmite declaratia 700, dar si din ce trimestru se calculeaza impozitul pe profit.

Trecerea de la microintreprindere la impozit pe profit in cursul anului: raspunsul specialistului


Daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 1.000.000 euro, aceasta datoreaza impozit pe profit, incepand cu trimestrul in care s-a depasit aceasta limita.

Limita fiscala se verifica pe baza veniturilor inregistrate cumulat de la inceputul anului fiscal. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar precedent.

Calculul si plata impozitului pe profit se efectueaza luand in considerare veniturile si cheltuielile realizate incepand cu trimestrul respectiv.

Termenul  este de 15 zile de la data depasirii plafonului.

Daca plafonul a fost depasit in luna septembrie, atunci declaratia 700 se depune pana pe 15 octombrie 2019 si entitatea va deveni platitoare de impozit pe profit incepand cu 1 iulie.

Asadar, incepand cu trimestrul III 2019 societatea va deveni platitoare de impozit pe profit si va calcula impozit pe profit luand in considerare veniturile si cheltuielile realizate incepand cu trimestrul III 2019.

ART. 52 - Reguli de iesire din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderii in cursul anului

(1) Daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 1.000.000 euro, aceasta datoreaza impozit pe profit, incepand cu trimestrul in care s-a depasit aceasta limita.

(2) Limita fiscala prevazuta la alin. (1) se verifica pe baza veniturilor inregistrate cumulat de la inceputul anului fiscal. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar precedent.

(3) Calculul si plata impozitului pe profit de catre microintreprinderile care se incadreaza in prevederile alin. (1) se efectueaza luand in considerare veniturile si cheltuielile realizate incepand cu trimestrul respectiv.

 
ART. 55 - Termenele de declarare a mentiunilor


(1) Persoanele juridice care se infiinteaza in cursul unui an fiscal, precum si microintreprinderile care intra sub incidenta prevederilor art. 52 comunica organelor fiscale competente aplicarea/iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala.




Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Vera Constantin - Expert contabil.


NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Noutati contabile 1711663200
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice