search

Inregistrarea contractelor de locatiune la ANAF. Care este procedura?

Contractele de locatiune incheiate prin inscris sub semnatura privata pot fi inregistrate la organele fiscale din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala prin depunerea unei cereri speciale si de o copie a contractului.


Ce este un contract de locatiune?


Locatiunea este contractul prin care o parte, numita locator, se obliga sa asigure celeilalte parti, numite locatar, folosinta unui bun pentru o anumita perioada, in schimbul unui pret, denumit chirie.

Cum pot fi inregistrate contractele de locatiune?


Acestea se pot inregistra la ANAF prin depunerea:

- Cererii de inregistrare a contractelor de locatiune insotita de o copie a contractului de locatiune cu inscrierea mentiunii "conform cu originalul" de catre locator si semnarea acestuia.

DEPUNEREA CERERII:

Cererea, insotita de copia contractului de locatiune, se depune la registratura organului fiscal central competent sau prin mijloace electronice de transmitere la distanta.

Organul fiscal central competent este:

- organul fiscal central in a carui evidenta locatorul este inregistrat ca platitor de impozite, taxe si contributii;

- organul fiscal central in a carui raza teritoriala locatorul, persoana fizica rezidenta, are domiciliul fiscal, potrivit legii;

- organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla bunul care face obiectul contractului de locatiune - in cazul persoanelor fizice nerezidente.

Modificarea sau incetarea contractului de locatiune


Modificarea sau incetarea contractului de locatiune pot fi inregistrate de locator la organul fiscal, prin depunerea cererii, avand bifata in formular casuta "Modificare" sau "Incetare", dupa caz, insotita de documentele justificative.

Data inregistrarii contractului de locatiune, a modificarilor ulterioare sau a incetarii acestuia este data inregistrarii cererii la organul fiscal sau data inregistrarii acesteia pe portal, astfel cum rezulta din mesajul electronic de confirmare, dupa caz.

Registrul contractelor de locatiune Organul fiscal organizeaza evidenta contractelor de locatiune in Registrul contractelor de locatiune care se conduce informatizat.

Inregistrarea in Registrul contractelor de locatiune se efectueaza in maximum 5 zile de la data depunerii cererii.




Sursa: ANAF Brasov


Noutati contabile 1711663200
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice