search

Valoarea tichetelor de masa a fost majorata pentru a doua oara in acest an

Valoarea tichetelor de masa a fost majorata incepand din octombrie, potrivit Ordinului nr. 2876/1452/2020.
 
Este pentru a doua oara in acest an cand este majorata valoarea tichetelor de masa. Prima oara a fost crescuta in luna aprilie de la 15,18 la 20 de lei. Majorarea de acum este de doar un ban, de la 20 lei la 20,01 lei, fact ce a starnit controverse printre angajati. 
 
Ministerul Muncii a explicat ca valoarea tichetelor de masa este stabilita de specialisti in baza unei formule de calcul neschimbate, prevazuta de lege. "Valoarea nominala indexata a unui tichet de masa se stabileste prin aplicarea unei formule de calcul clare, aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 1045/2018 privind Normele de aplicare ale Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare.", se specifica intr-un comunicat al institutiei.
 
Asadar, ultima indexare a valorii tichetelor de masa, cu un ban, a rezultat in urma calculelor facute in baza formulei si indicatorilor economici prevazuti de lege, subliniaza Ministerul Muncii. 
 
Aceasta valoare a rezultat prin inmultirea ultimei valori nominale indexate a unui tichet de masa cu indicele cresterii preturilor de consum inregistrat la marfurile alimentare, comunicat de Institutul National de Statistica, calculat ca raport intre nivelul mediu realizat al acestui indice pe ultimul semestru constituit din 6 luni calendaristice intregi si nivelul mediu al aceluiasi indice pe penultimul semestru, raportat la prevederile art. 33 alin. (1) din Hotararea Guvernului nr. 1045/2018.
 
Conform prevederilor art. 32 alin.(1) din Legea nr. 165/2018, valoarea nominala maxima a biletelor de valoare prevazute de prezenta lege se indexeaza, semestrial, dupa cum urmeaza:
 
a) in cazul tichetelor de masa, cu indicele preturilor de consum, inregistrat la marfurile alimentare, comunicat de Institutul National de Statistica;
 
b) in cazul celorlalte bilete de valoare, cu indicele inflatiei comunicat de Institutul National de Statistica, in functie de evolutia tarifelor/preturilor la serviciile/bunurile a caror contravaloare poate fi achitata cu aceste bilete de valoare, potrivit acestei legi.
 


Noutati contabile 1711663200
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice